Programmet oppdateres fortløpende. Endringer i programmet kan forekomme.
6. september DEL 1
10.30 - 15.30
Introduksjonskurs
Ny i bransjen? I samarbeid med Norwaste tilbyr vi et introduksjonskurs i avfall og gjenvinning.
Blant temaene på kurset:
- Aktørene i avfalls- og gjenvinningsbransjen
- Avfallsregelverk og utvikling i rammevilkår
- Produsentansvar
- Opp- og innsamlingsløsninger
- Sortering og annen forbehandling
- Gjenvinningsmetoder
- Teknologiske løsninger
- Digitalisering og andre disruptive trender
Kurset har 50 plasser. Normalpris: 3.850 kr. Kurset er gratis om man besitter en "full pakke"-billett.
18:00 - 24:00
Minglemiddag - endelig kan vi sees igjen!
Vi møtes til en hyggelig kveld for prisutdeling og uformelle samtaler.
19.00 - 20.00
UiG-samling
Unge i Gjenvinningsbransjen møtes til faglig og sosial samling under Årskonferansen.
Where
Møtesenteret
20.00 - 21.00
Prisutdelinger
Avfall Norge deler ut årets Innovasjonspris, Gründerpris og Kommunikasjonspris fra scenen i mingleområdet.
Where
Foajeen
7. september DEL 2
10:00 - 11:00
Medlemsmøte
Hvor er vi og hvor skal vi? Medlemmene inviteres til å komme med innspill til Avfall Norges strategiarbeid.
Tradisjonell gruvedrift vs. urban gruvedrift: Hvorfor er de institusjonelle betingelsene for å hente mineraler fra menneskeskapte kilder så mye svakere enn for tradisjonell gruvedrift? Og hvilke holdninger har innbyggerne til avfall, og spesielt mineralavfall, som ressurs? Mobiltelefoner er brukt som konkret eksempel. Innlegget baserer seg på arbeidet utført i regi av forskningsprosjekt Urban Mine.
EE-avfall har høy materialgjenvinning - men ikke av kritiske metaller som for eksempel sjeldne jordarter, Indium, Gallium og Germanium. Bergfald Miljørådgivere arbeider sammen med Renas for å etablere nye gjenvinningstrinn og anlegg som gjør det mulig å ta vare på de viktigste metallene. Dette er viktig for miljøet, men også for europeisk industri og demokrati.
14.40 - 14.50
Bærekraftige batterikjemikalier?
By Geir Ove Røed Salgssjef, Fortum Waste Solutions Norway AS
“Alt” skal gå på batterier. Da trengs det effektiv gjenvinning. Ved å kombinere mekanisk og hydrometallurgisk resirkuleringsteknologi er det mulig å resirkulere 80 prosent av Li-ion-batteriers materialer. Ved hjelp av en spesiell hydrometallurgisk prosess kan også inntil 95 prosent av de etterspurte metallene i et batteris kjerne gjenvinnes.
De nye litium-ion- batterifabrikkene i Norge vil skape store mengder produksjonsavfall som må resirkuleres. ReSiTec presenterer sin teknologi som skal bringe mest mulig av avfallet tilbake til batteriproduksjonen. Det skal skje så langt som mulig oppstrøms i produksjonsprosessen, for dermed å ta vare på mest mulig av verdiene.
Svært mye av det innsamlede EE-avfallet hos elektrokjedene blir stjålet fra returpunktene. Hvor havner det? Det kan prosjektet «EE-avfall på avveie», som ledes av Johnny Brenna, svare på. Stikkordet er organisert kriminalitet. Returselskapene Renas, Norsirk, Recipo og ERP Norway står bak prosjektet.
15.15 - 15.30
Panelsamtale
7. september DEL 4: Sirkulær BIOøkonomi i en verden i endring
Verden står overfor store geopolitiske utfordringer innen mat- og energiforsyning, herunder forsyning av fosfor og kalium fra ustabile regimer. Fosfor ble allerede i 2015 satt på EUs liste over kritiske råvarer.
Hva er status innen fosfor-husholdningen? Hvor er lekkasjene i økonomien? Hvordan kan Norge bli selvforsynte på fosfor? Forskningsprosjektet Mind P ved NTNU har jobbet med disse spørsmålene og vil bli presentert av Hanserud.
15.20 - 15.35
Økt global selvforsyning med utnyttelse av det organiske avfallet
Klimautfordringer og geopolitiske endringer gir økte råvarepriser og knapphet på gjødsel, mat og energi. I bioavfallet ligger nøkkelen til fornybar energi, dyrefôr og gjødsel. Kompost fra bioavfall er også en effektivt måte å forhindre erosjon av jordsmonn og dermed stoppe ørkenspredning. Men det finnes flere utfordringer. Én er en verdikjede som sikrer kvalitet på sluttproduktet.
15.35 - 15.45
Hvordan bidra til tryggere mat- og energisikkerhet, gjennom økt utnyttelse av næringsavfallet?
Av alle biologiske avfallsressurser er de fra næring størst, dvs bioavfall fra landbruk, fiskeri og oppdrett, industri og fra verdikjedene for mat (grossist, butikk - fram til kunde)
Hvordan fungerer biokretsløpet i Retura gruppen? Hvordan skape de gode sirklene med resirkulerte råvarer av høy kvalitet?
Halvparten av matavfallet går i feil dunk - og mye har ingen dunk i det hele tatt. Hvordan skal vi klare å utnytte mer av alt bioavfallet? Atferdsøkonomi og nudging kan benyttes for å designe og implementere skalerbare tiltak i hele verdikjeder.
Bioøkonomien er i utvikling med nye aktører, nye forretningsmodeller og ny kapital. ReSourcer bygger en helt ny infrastruktur for den fremvoksende bioøkonomien. Det muliggjør ny verdiskaping og samhandling på tvers av tradisjonelle verdikjeder.
16.05 - 16.30
Panelsamtale med innlederne - med spørsmål fra salen
7. september DEL 5: REdu
15.00 - 16.30
REdu - Hva tenker unge om bransjen?
REdu er avfall- og gjenvinningsbransjens kompetanseprogram. Sommeren 2022 skal rundt 40 studenter få bryne seg hos bedrifter i hele landet. Hør dem fortelle om erfaringene fra deres første møte med bransjen og de spennende prosjektene de har jobbet med.
Stikkord: Utdanning, kompetanseheving, bransjens attraktivitet
Bærekraftsmål #4: Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle
Ved å kartlegge virksomhetens aktiviteter og vurdere dem opp mot kriteriene for bærekraftige aktiviteter i EUs taksonomi blir det enklere å jobbe strukturert med å bli grønnere, smartere og mer effektive. Dette vil styrke bransjens omdømme og posisjon i det grønne skiftet, og gi bedre og billigere tilgang til kapital. Norsk Gjenvinning er i oppstartsfasen med sin kartlegging, og deler erfaringer med dette arbeidet.
09.20 - 09.35
Digitalisering av logistikk gir klima- og kostnadskutt
Fram mot 2030 vil mengde fraktbehov på norske veier øke kraftig. Samtidig skal vi kutte utslipp fra transport med 40 prosent sammenlignet med 1990-nivå. Digitalisering kan hjelpe avfall- og transportsektoren å jobbe smartere, og reduserer både klimautslipp og driftskostnader. REEN presenterer hvordan.
09.35 - 09.50
Hvordan kan små IKS'er oppfylle de nye sorteringskravene?
By Terje Høystakli driftsjef, Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap
I august 2021 kom RIRs nye sorteringsanlegg i drift. Anlegget kostet totalt 75,4 MNOK og har kapasitet til å ta imot 20 000 tonn restavfall årlig. Med nytt anlegg vil RIR sannsynligvis nå 65 prosents gjenvinningsgrad om få år. Det har også vist seg å være en god investering på andre måter.
Forskningsprosjektet Innovativ Avfallslogistikk har sett på effektivisering av logistikk og bærekraftig avfallshåndtering for avfall fra kommuner og offentlig tjenesteproduksjon. Prosjektet har utviklet modeller og verktøy som fungerer som beslutningsstøtte under innkjøp, kontraktsfesting og gjennomføring av transporttjenester knyttet til avfallshåndtering.
10.05 - 10.30
Paneldebatt - Grønnere, smartere, fortere
8. september DEL 8: Løp og kjøp! Produsentenes rolle
09.35 - 09.45
Hvordan få til en rask og lønnsom omstilling til en sirkulær økonomi i handels- og tjenestenæringen?
Samhandling og samarbeid er en viktig forutsetning for at handels- og tjenestenæringen skal bli lønnsom i det grønne skiftet. Hvilke strategiske prioriteringer bør næringen ta i omstillingen til en sirkulær økonomi? Hvordan ser dagens situasjon ut og hvilke endringsdrivere må til? Deloitte presenterer et rasjonale til et program for økt hastighet i omstillingen.
09.45 - 09.55
Hvordan bidrar telekombransjen til utslippskutt?
By Tina Sølvberg Klima- og bærekraftsdirektør, Telenor Norge
Telekombransjen har en unik mulighet til å optimalisere produkter og tjenester. Hva rører seg innen bransjen, og hvilke løsninger er på trappene - både innen ressursbruk og utslipp?
09.55 - 10.05
Ombruk av stål – Et verdikjedesamarbeid
By Helge Runer administrerende direktør, Norsk Stål, Are Strøm divisjonsdirektør, Nordic Demolition
Stålprodusentene står for en vesentlig del av verdens energikonsum. Byggebransjen er verdens største forbruker av råvarer og Norges største produsent av avfall. I dette foredraget får vi innblikk i ulike muligheter for å redusere utslipp fra stålindustrien, både gjennom tiltak i produksjonsleddet, logistikk og forlenget levetid gjennom ombruk.
10.05 - 10.15
Hvordan samarbeide for en raskere sirkulær omstilling?
Tarkett er en av verdens største gulvprodusenter, og har de siste årene lagt stor vekt på å utvikle teknikker, maskiner og logistikk som håndterer gjenvinning av gulvmaterialer til ny råvare. Når metodene eksisterer, og fremtiden avhenger av sekundær råvarebruk; hvordan praktiserer vi et samarbeid som gir raskere sirkulær omstilling?
10.15 - 11.00
Paneldebatt - Løp og kjøp
I panelet stiller: Hildegunn Bull Iversen, rådgiver sirkulære løsninger, Mepex Espen Karlsen, administrerende direktør, Jernia Anders Magnus Løken, leder klima og bærekraft, Deloitte Risk Advisory Daniel Bondeson, fagspesialist og senior produktutvikler, Orkla Tina Sølvberg, klima- og bærekraftsdirektør, Telenor
8. september DEL 9: Innovasjon
11.00 - 11.15
Hvordan kan bransjen bli attraktiv for investorer?
Innovasjon krever investeringer. I dag mottar gjenvinningsbransjen kun 0,2 prosent av virkemiddelapparatets støtteordninger, viser en Deloitte-rapport. Hvordan kan denne andelen økes, og hvordan kan bransjen også hente inn mer privat kapital?
11.15 - 11.45
Hvordan kan privat kapital, bransjen og det offentlige skape innovasjonen som trengs for å nå bærekraftsmålene?